dijous, 31 de juliol de 2008

Acumulatiu de lectures...

Els últims mesos he estat llegint un parell de llibres d'economia per a no iniciats i aquestes en són les ressenyes:
  • "Converses amb Xavier Sala i Martin", Jordi Graupera
    Interessant llibre de converses amb Xavier Sala i Martin, segurament l'economista més excèntric del país. Llibre no només interessant per coneixe'l una mica més a ell com a persona i els seus pensaments, sinó també perquè és una persona amb les idees molt clares i que et descobreix que hi ha al darrere moltes coses que surten durant el dia a dia des d'una perspectiva diferent a l'habitual. A nivell d'exemple, vaig trobar molt enriquidor el capítol on parla de la feina de les ONG als països del tercer món i els resultats del seu altruisme, de fet vaig tenir com una mena de deja vú.
    En resum, un llibre imprescindible per entendre algunes coses de com va el món. Això si, No recomanable ni per a vells nostàlgics del comunisme ni per anti-Laportistes.

  • "El economista camuflado", Tim Harford
    El vaig començar a llegir durant la meva darrera visita a Brussel·les a casa d'en Miguel. I el vaig acabar comprant quan vaig tornar, perquè comença força bé quan parla de l'oferta, la demanda i del poder de l'escassetat amb exemples força interessants: pagesos, cafès situats en llocs estratègics tipus starbucks.... Et parla de coses d'aquelles que en el fons ja saps, però que et va ve confirmar que són veritat, com el fet que les botigues de les estacions de trens o dels aeroports els productes són més cars que a les de barri, simplement perquè quan vas a comprar allà ja no tens temps d'anar-ho a fer a un altre lloc on serà més barat. I de coses que encara fan més ràbia, com que a vegades un producte o model més car no ha de ser més costos de fàbricar que un què és més barat, i que simplement pot ser més car per històries de posicionament del producte...
    Llàstima que a mesura que avances va perdent ritme, potser perquè temes com el problema de la sanitat als USA a mi m'importen ben poc. Però per sort al final millora quan explica les tècniques utilitzades a la xina per avançar cap al capitalisme. Tema molt de moda per aquestes dates.
Per cert, ara mateix estic amb el darrer llibre d'en Ken Follet, "Un mon sense fi". Potser algun dia l'acabaré i en podré fer la ressenya, 1200 pàgines són 1200 pàgines...