diumenge, 28 de setembre de 2008

Una mica d'etimologia futbolistica...

Quan parlem de futbol, moltes vegades utilitzem paraules que no sabem d'on surten. N'hi una que aquest cap de setmana hem fet servir molt, derbi, i una altre que ja fa temps de la que en vaig conèixer l'origen i crec què és força curiós:
  • Derbi, en anglès Derby. Doncs Derby és una ciutat anglesa que també és la capital del comptat de Derbyshire. I segons sembla, el nom bé dels enfrontaments que hi havia entre les dues meitats del poblet de Ashbourne d'aquest comptat.


  • Rubgi. En principi no tindria res a veure amb el futbol, però no és així perquè l'origen del Rubgi bé d'una transformació del futbol. Ja que en un principi el Rugbi era el futbol que és jugava a partir de les regles implantades a l'escola de Rugby a Anglaterra. Segons la llegenda William Webb Ellis va inventar el Rugbi el quan va agafar la pilota amb les mans a mitja jugada i va anar amb ella fins la porteria per marcar un gol. El que si que està clar, es que allà s'hi van redactar les primeres regles del rubgi el 1845.
    En aquest cas, també és curiós saber que la necessitat d'unes regles comuns per aquest esport va venir lligada amb el desenvolupament del ferrocarril a anglaterra durant el segle XIX i el nombre creixent de trobades entre escoles diferents.