dissabte, 30 de juliol de 2011

Perquè no li diem Palta?

El que nosaltres coneixem com Alvocat en Català o Aguacate en Castellà, a Xile es coneix com a Palta.  Realment un nom força més curt i pronunciable. A més a més, donat que el 99% de la gent es incapaç de pronunciar-ne correctament el seu nom Català:  alvocat, advocat, aguacat... proposo que directament oblidem el nom que surt al diccionari i n'adoptem el terme Xilè.
Ara ja parlant del fruit / verdura. Explicar que aquí el fan servir per a tot. Fins ara, nosaltres hem coneixíem el seu us al guacamole, o a les amanides. Però aquí hem descobert que els Xilens són incapaços de concebre un entrepà que no tingui palta, ja sigui a trossos o triturada en una mena de salsa amb maionesa. Es pot posar a tot tipus d'entrepans, a les pizzes, .... fins i tot es mengen el pa amb palta directament. I un cop provat, val a dir, que no es dolent i fins i tot a casa n'hem fet alguna vegada.

A nivell de categories, mentre que a Barcelona nomes n'hi ha d'un sol tipus, aquí també hem descobert que n'hi ha bastantes varietats: el Hass, el de pell de llangardaix, el més gustos i bo; el típic verd clar que trobem a les botigues de Barcelona, més sosillo;  el de pell negre similar a una albergínia....

Ara que he començat amb el tema dels vegetals, el següent pas serà parlar de les patates.. stay tunned.