dilluns, 30 de juliol de 2007

escandinava...

Com ja sabeu aquest estiu hem anat de vacances a escandinava, a fer una mica de "remember when" de quan vaig anar d'Erasmus a Lund. I com que aquest viatge el varem planificar bastant abans de sortir i el teníem força per mà. He pensat que escriure aquí una mica la ruta que varem fer i els llocs on varem anar. I així si algú vol anar cap aquelles terres, com a mínim tindrà per on començar.Copenhagen:
Copenhagen és una petita capital, és molt més petita que Barcelona, però que té molt encant gracies als seus canals. Tot i ser petita té forces coses per veure i si no es té intenció d'entrar a gaires museus amb 2 dies es pot visitar la ciutat força bé.

Com arribar:
Un vol directe des de Barcelona fins a Copenhagen, hi volen Spanair i la low cost Sterling. De l'aeroport fins al centre hi ha un servei de trens molt freqüent.

On ens varem allotjar:
A Copenhagen ens varem allotjar a l'alberg de la cadena Danhostel. Un edifici molt cèntric de 20 plantes, i amb moltissimes habitacions. Segurament un dels millors albergs on he estat mai, les habitacions són molt grans i totes tenen lavabo propi. I el millor és que si tens una habitació en una planta alta les vistes sobre la ciutat són genials. Només cal que mireu la foto que segueix.

Que s'ha de veure:
- El centre, aquest és un concepte molt genèric perquè inclou la plaça de l'ajuntament, Radhuset, els carrers principals, el Nyhavn (típica foto de les caixes de galetes amb mantega).
- La Sireneta, far and far away, i el castell, que no es res de l'altre món però està a costat. Inclou passeig pel port i per la zona cool de la ciutat. Les guies Lonely Planet recomanen començar el camí cap a la sireneta des del Nyhavn pel carrer Toldboldgade i passar per la residencia reial de AmallenBorg.
- El palau reial i el Borsen a l'extrem sud del centre.
- Christiania, és un barri hippie on es venen drogues suaus. Té un Status Quo bastant propi des dels anys 70. Però de tant en tant hi ha redades de la poli.
- La fàbrica de la Calsberg, és relativament interessant i la visita inclou la degustació de dues cerveses especials per persona.
- El Jardí Botànic, el castell de Rosenborg i els canals que hi ha just al nord d'aquest castell.
- Tivoli, un dels parcs d'atraccions més antics i importants d'Europa. Està al propi centre de la
ciutat just al costat de la plaça de l'ajuntament.

Que ens va decepcionar:
Des de Copenhagen varem agafar una excursió organitzada per a visitar els castells reials que queden al nord de Copenhagen. Els castells valen la pena, però la visita guiada ens va carregar força, principalment per culpa de la guia i perquè ens van fer anar a toc de pitó tot el dia. Casi que és millor fer la visita al castell de Kronborg amb transport públic des de Lund tal i com proposo més avall.Lund:
És la ciutat on vaig estar d'Erasmus, i per tant li tinc un carinyo molt especial. Té uns 100.000 habitants, dels quals més de 25.000 són estudiants de la universitat. De manera, que durant el curs hi ha un ambient super-especial. A l'estiu no hi ha tant ambient però tot i així la ciutat mereix una visita perquè és molt maca.
Si no ets com jo que t'hi vas estar d'Erasmus amb un dia o un dia i mig ja n'hi ha prou.

Com arribar:
Hi ha un servei molt freqüent de trens que uneix Dinamarca amb Suècia a través del pont d'Oresund. Hi ha trens tot el dia. Alguns paren a Lund i en alguns altres s'ha de canviar de tren a Malmö.

On ens vam allotjar:
En principi teníem una reserva per un hotel de 4* què és diu Concordia, però ens van intentar endinyar una habitació super-petita a la planta baixa i que donava a la recepció. De manera, que els varem plantar i varem anar a un altre hotel, el Lundia, on també tenien una bona oferta d'estiu i que estava molt millor. Realment un hotel molt recomanable.
A Lund els hotels només es poden pagar a l'estiu i en cap de setmana.

Que s'ha de veure:
Doncs a Lund s'ha de veure una mica de tot, i si pot ser, recorre la ciutat amb bicicleta, perquè és quan té més encant. Tot i així el més important és:
- La zona de la Catedral i el Lundagård amb els antics edificis de la Universitat.
- Els carrers que formen el centre de la ciutat.
- El Kulturen, un museu molt especial perquè està format per cases típiques sueques que es van portar de diferents parts del país. I que permeten veure com han viscut els suecs en diferents èpoques de la seva història.
- El jardí botànic, a mig camí de la universitat està molt florit a l'estiu i és un bon lloc per anar a fer un picnic.

Rodalies de Lund:
  • Malmö es la capital de la regió, i com a tal val la pena fer una bona visita del seu centre històric i dels seus parcs i canals. La meva part preferida són els carrers que hi ha entre la Stortorget i la Lillatorget i que van fins als canals.
    Aquest cop de casualitat varem arribar a un parc prop del castell del Malmö i del Turning Torso que donava directament a l'entrada del mar Bàltic i que té unes vistes molt maques del pont d'Oresund i de Copenhagen.
    Nosaltres varem visitar Malmö fent escala en el camí cap a Lund, varem deixar les maletes a la consigna de l'estació de tren i amb un matí en varem tenir prou.

  • Helsinborg, Helsingør i el castell de Kronborg. Excursió d'un dia fins a Dinamarca per anar a veure el castell de Hamlet. Primer amb tren fins a Helsinborg i després s'agafa un ferry que tarda 20 minutets fins a Helsingør. El castell està a 5 minuts del port. És una excursió d'1 dia.


Estocolm:
Segurament és la més gran de les capitals escandinaves. I de fet, és una ciutat molt especial, perquè al trobar-se en un arxipèlag d'illes casi infinit té un encant especial per a nosaltres que som de secà.
A aquesta ciutat ja cal dedicar-li almenys 3 dies per a poder-la visitar en detall.

Com arribar:
Tren, cotxe, avió des de Malmö.... Nosaltres varem optar pel tren, perquè si compres amb antelació pot sortir molt barat. A la web de SJ (la RENFE suecà) bitllets en oferta regularment, cal estar atent. En tren d'alta velocitat, X2000, el trajecte es fa en 4 hores.

On ens vam allotjar:
a l'hostal Långholmen, no és el més cèntric de la ciutat. Però en canvi és especial, perquè és una antiga presó reconvertida en alberg i dorms en celes reformades. Té el seu encant.
L'ambient especial de l'alberg i la cuina són el millor de l'alberg. En canvi, les llisteres no eren per tirar coets. Tot i així, és un bon alberg i a un preu força raonable.

Que s'ha de veure:
- La Gamla stan (barri antic), un parell d'illes que formen l'antic centre d'Estocolm i que fan de frontera entre el mar bàltic i la llacuna interior. Dins de la Gamla stan també hi ha el palau reial. S'hi ha de passejar.
- L'ajuntament, Rådhuset, és un edifici monumental al costat de la Gamla stän. És un edifici molt conegut perquè és on es fa el sopar de gala dels premis Nobel. Val la pena fer la visita guiada.
- El Djugarden, es el centre recreatiu d'Estocolm. En una illa propera al centre de la ciutat hi ha el Vasa Museum (a la foto), el molt recomanable parc-museu-zoo Skansen i el parc d'atraccions Gröna Lund Tivoli. Els dos primers són molt recomanables, però en canvi el Tivoli va ser bastant decepcionant, com un Tibidabo però al costat del mar.
- Si hi ha temps i t'agraden els museus, al costat de la Gamla Stan hi ha la illa de Skeppsholmen on hi ha el museu nacional, el museu d'art modern i el d'arquitectura. A part de la visita a l'illa per veure'n les boniques vistes també és poden visitar els museus. No són la bomba, però....
- El metro, diuen que especialment la línia blava, té obres d'art a les estacions. Cal fixar-s'hi.

Que ens va decepcionar:
- El metro estava ple de cartells d'un aquari que està al Djugarden, Aquaria, i com que estava inclós a la Stockholm Card varem anar-hi. No val la pena. L'única atracció especial es una mena de riu on en principi pugen els salmons. Però com que això només passa a finals d'any. A l'estiu no cal anar-hi.
- El Gröna Lund Tivoli, si no et molen les atraccions de caiguda lliure no val gaire la pena anar-hi. És per a quinzeañeros.

Consells:
A Estocolm teníem la intenció d'entrar a molts múseus i fer moltes activitats. Per això varem decidir comprar la Stockholm Card, què és careta però que et dona accés a tots els museus i al transport públic. La varem agafar per 3 dies i al 2n ja l'havíem amortitzar. Car, a Estocolm el billet senzill de metro val 40SEK = 4 €!!!!!!!

Encara que sembli estrany, al mateix edifici de l'ajuntament hi ha un restaurant tipus buffet lliure que té una relació qualitat preu força adequada, per 75SEK t'inclou 2 plats i postres. I d'una qualitat raonable. Tenia pinta de ser el lloc on menjen els funcionaris de l'ajuntament.