dimarts, 7 d’agost del 2007

reciclem prou?...

Ara que he tornat a Suècia he recordat algunes de les bones costums que tenia allà, i que els suecs tenen ben interioritzades. A part de reciclar plàstics, papers i vidres, a Suècia també hi ha la costum de retornar els envasos de begudes a les botigues a canvi d'una petita quantitat de diners. Tal com fèiem aquí fins no fa gaire temps amb les ampolles de cava o d'aigua de caldes.
La diferencia és que a Suècia els supermercats tenen una petita secció amb unes maquines que es traguen els envasos i a canvi et donen un tiquet amb un import què et descompten a l'hora de pagar la teva compra.
Encara que sembli una tonteria, perquè com a màxim et donen 1 SEK = 0,10 € per cada ampolla, però cada cop que fèiem una festa al korridor acabem recuperant els envasos de les cerveses i després algú els portava al Super... i m'agradaria pensar que els diners anaven per les coses comuns. A més a més, en els concerts i coses d'aquestes més massives, sempre veies que l'endemà a primera hora ja hi havia algú que anava a buscar els envasos per treure's un sobresou.

Una altre cosa que també reciclen els suecs són les bosses de la compra dels supermercats i no és que les tirin al contenidor groc. Sinó que les aprofiten pe les següents compres. Perquè allà les bosses de plàstic s'han de comprar. De manera similar com també fa l'Ikea aquí. De manera, que la gent torna a portar les bosses al super i s'estalvien moltes i moltes bosses al cap de l'any.

Instaurar un sistema de reciclatge d'envasos com el suec seria costos d'implantar aquí, perquè les màquines són cares i a aquí tenim una xarxa de petits comerciants que allà no tenen. Però en canvi, incentivar el reciclatge de les bosses de plàstic del supermercat no costaria gaire i estalviaria generar molts plàstics. Com ho veieu?

4 comentaris:

Anònim ha dit...

No se si els suecs funcionen igual, però els noruecs et cobren els envasos a més a més del preu del producte, que ja de per si no és ben barat (per la butxaca d'un catalanet;). I no tots els envasos "valen" el mateix, la maquineta del super llegeix el codi de barres per saber quant t'ha de tornar per l'ampolla buida.
Pel tema de les bosses, suposo que aqui tambe hi ha un component de màrqueting que pesa mes que tot el discurs mediambiental. Cada individu que passeja pel carrer amb una bossa del super, li està fent d'anunci quasi-gratuït... i a més d'un li faria mal de panxa veure sortir del seu comerç un tio carregat amb bosses de la competència.
Amb tot plegat, jo crec que aqui, si ens toquessin la butxaca de la mateixa manera que als escandinaus, molts treuríem de dins la nostra vessant més "pro-mediambient" ;)

capdesuro ha dit...

Doncs a Suècia va exactament igual. Cada envas un preu i la màquina del super el reconeix, si el preu del envas ve inclos o l´afegeixen després ja no ho se. Jo pagava i no preguntava :-p

Anònim ha dit...

Més sobre el tema a can meneame Guerra a la bolsa de plástico [meneame.net]

Anònim ha dit...

osti... això és una paaaaaaaaaasta!